Menu
Decoratie / Meubels

Visgraat of rechte planken?

De keuze van je nieuwe vloer is belangrijk voor de sfeer van je kamer. Voor sommige mensen is er geen twijfel mogelijk en weten ze precies wat ze willen. Anderen hebben moeite met de keuze van hun vloer. Dat is ook wel logisch want een vloer verander je niet zomaar. Je wilt dus zeker zijn dat je een vloer kiest waar je lang blij mee bent. Een laminaatvloer heeft veel voordelen en kun je in allerlei kleuren krijgen. Alsof dat de keuze alleen nog niet genoeg is, kun je ook kiezen in verschillende patronen. Over het algemeen worden twee patronen gebruikt: recht en visgraat. Hier lees je wat het grote verschil is.

Wat is laminaat eigenlijk?

Maar eerst is het belangrijk om vast te stellen dat laminaat bij je past. Laminaat bestaat uit een aantal lagen. De bovenste laag is gemaakt van doorzichtig kunststof. Deze laag is slijtvast en dient als bescherming om de vloer zo lang mogelijk mooi te houden. Daaronder zit een decorlaag. De decorlaag is simpelweg een papierlaag die bedrukt is met het gewenste patroon. In de meeste gevallen is dit een houtprint. Onder de decorlaag zit de dikste laag. Deze laag geeft de vloer stevigheid en is gemaakt van houtvezels. De onderste laag is gemaakt van kunststof om de vloer van onder te beschermen tegen vocht van onderaf.

Voordelen van laminaat

Laminaat is eenvoudig te leggen door middel van een handige klikverbinding. Laminaat heeft een goede prijs kwaliteit verhouding en voor elk budget is er wel een mooie laminaatvloer te leggen. Een vloer van laminaat gaat lang mee en is onderhoudsvriendelijk. Daarnaast is een laminaatvloer goed te combineren met vloerverwarming. Bovendien is een houten laminaatvloer amper te onderscheiden van een echte houten vloer. Welk patroon je ook kiest, beide vloeren van laminaat genieten van deze voordelen!

Visgraat

Bij visgraat patroon liggen de planken zigzaggend tegen elkaar. Dit geeft een uniek karakter en doorbreekt de lijnen van de muren en het meubilair. Je ziet daarom steeds vaker dat mensen kiezen voor een visgraat laminaatvloer. De planken voor een visgraatvloer worden geleverd in linker- en rechterplanken. Daarnaast is er een beginstuk. Dit is een driehoek die je als eerste neerlegt, om vervolgens de andere planken om en om neer te leggen. Zo is het eenvoudig om je planken correct neer te leggen.

Rechte planken

Met rechte laminaatplanken maak je een strakke en rechte vloer. De lijnen sluiten zo naadloos aan op de lijnen van je meubilair. Dit creëert eenheid en rust. Je kunt de planken in verschillende breedtes vinden. Hoe groter de planken, hoe rustiger de vloer zal worden. Ook zal een ruimte optisch groter lijken wanneer je grote laminaatplanken gebruikt.