Menu
Decoratie

LED panelen ophangen? Zo zorg je voor een goed verlichte ruimte

Wist je dat wetenschappers beweren dat de allereerste lamp, een simpele olielamp, stamt uit circa 12.000 tot 15.000 voor Christus? Pas in 1859 werd de eerste petroleumlamp geïntroduceerd en in het jaar 1879, dus twintig jaar later, vond Thomas Edison de gloeilamp uit zoals we die vandaag de dag kennen. Inmiddels zijn we aanbeland bij een zeer zuinige lamp: de LED lamp. LED lampen zijn in verschillende soorten te verkrijgen (kijk maar eens op ledlichtstunter.nl).

Neem bijvoorbeeld LED panelen. Dit zijn een soort platen waarin meerdere LED’s zijn verwerkt die een mooi diffuus licht verspreiden. LED panelen worden vooral gebruikt in systeemplafonds van kantoren, klaslokalen en andere werkplekken. Omdat je uiteraard wel gewoon goed zicht wilt hebben op wat je doet, is het belangrijk om voldoende panelen op te hangen. Hieronder enkele tips voor een goed verlichte ruimte.

Het soort LED paneel

LED panelen zelf zijn ook weer in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Van ‘standaard’ LED panelen tot high lumen en high lumen V2. Het verschil tussen ‘standaard’ panelen en high lumen panelen, zit hem in het aantal lumen per watt. Zoals je al wel een beetje uit de term ‘high lumen’ kunt opmaken, produceren dit soort panelen meer lumen per watt. Lumen staat voor de totale lichtopbrengst van een lamp. Kortom: een high lumen paneel heeft een grotere lichtopbrengst dan een ‘standaard’ paneel.

Maar waar staat die V2 in high lumen V2 dan voor? V2 is eigenlijk de afkorting voor Versie 2. Versie 2 high lumen panelen kun je eigenlijk zien als de opvolger van de gewone high lumen panelen. Zie je ‘V2’ staan? Dan kun je nog steeds rekenen op die grotere lichtopbrengst vergeleken met ‘standaard’ panelen, maar dan wel tegen een lager energieverbruik. Dit zijn dan ook de efficiëntste LED panelen die je vandaag de dag kunt kopen. Uiteraard is het energieverbruik ook afhankelijk van de grootte van het paneel. Je kunt het vast wel begrijpen dat een paneel van 80 bij 80 centimeter meer energie verbruikt dan een kleiner paneel van bijvoorbeeld 30 bij 30 centimeter.

De kenmerken van de ruimte

Om de ruimte goed verlicht te krijgen is het bovendien belangrijk om te kijken naar de kenmerken van die ruimte. Hoe hoog is het plafond en zijn er veel ramen ja of nee? Hoe hoger het plafond, hoe minder licht de grond weet te bereiken en hoe meer LED panelen je zult moeten ophangen voor een prettige verlichting van de ruimte. Maar ook het aanwezige daglicht speelt een belangrijke rol. Heeft de ruimte nauwelijks ramen en komt er daardoor bijna geen natuurlijk daglicht naar binnen? Dan zul je meer panelen moeten installeren dan wanneer de ruimte rondom van ramen is voorzien. Heeft de ruimte wel voldoende ramen, maar zijn de muren in een donkere kleur geverfd? Dan zul je alsnog meer panelen moeten ophangen voor het gewenste resultaat dan wanneer de muren gewoon wit waren geweest. Donkere kleuren absorberen het licht en lichte kleuren weerkaatsen het licht. Allemaal zaken dus om rekening mee te houden!