Menu
Decoratie

Fotolijsten ophangen zonder de muur te beschadigen: 3 alternatieven

Woon je in een huurhuis en mag je geen gaten maken in de muur? Of wil je het liefst niet boren in de net nieuw geverfde wand? Natuurlijk erg begrijpelijk, maar hoe hang je fotolijsten op zonder de muur te beschadigen? Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere alternatieven voor de ouderwetse hamer en spijker. In dit artikel zetten we een aantal creatieve ideeën op een rij, zodat je geen lelijke gaten in de muur hoeft te boren en eenvoudig van opstelling kunt wisselen. 

1. Zelfklevende strips

Als je fotolijsten op wilt hangen zonder te boren, kun je kiezen voor zelfklevende strips. De naam zegt het eigenlijk al, maar dit is een dubbelzijdige tape die je eenvoudig op de muur kunt plakken. Nu vraag je je misschien af: kan ik deze strip alleen op een volledig strakke wand plakken? Nee, dit kan ook een gestuukte of behangen muur zijn, maar ook bijvoorbeeld tegels in de badkamer. Het is echter wel belangrijk om de muur stofvrij te maken, anders kan het voorkomen dat de strip niet wil hechten. 

Een tip: kijk altijd goed naar de draagkracht van de strips. Grote zelfklevende strips kunnen maximaal 2 kg houden.

2. Een ophangsysteem of -rails

Naast zelfklevende strips kiezen ook veel mensen voor een ophangsysteem voor fotolijsten. Een bekende variant hiervan is de ophangrails. Dit is een railsysteem die je aan de bovenkant van de muur of tegen het plafond monteert. Vervolgens hang je draden aan het systeem waaraan je lijsten of foto’s kunt bevestigen. Houd er echter wel rekening mee dat je de rails zelf aan de wand moet bevestigen. Dus je zult in veel gevallen toch moeten boren. Maar het voordeel is dat je slechts twee keer hoeft te boren voor het ophangen van meerdere lijsten. Dit scheelt toch een aantal gaten in de muur. 

3. Een wand met magneetverf

Heb je een hoop leuke foto’s liggen die je graag wilt ophangen? Wie zegt dat je per sé fotolijsten hoeft te gebruiken? Ga bijvoorbeeld aan de slag met magneetverf! Je hoeft hierbij geen gaten in de muur te boren, maar je kunt foto’s heel eenvoudig ophangen met magneten. Een voordeel hiervan is dat je vaak kunt wisselen met afbeeldingen, foto’s of posters. En ben je de muur met magneetverf zat? Dan verf je er gewoon een andere kleur overheen. 

4. Foto’s op een schilderijplank

Vind je het leuk om af en toe van foto’s of lijsten te wisselen? Dit kan nog wat aarde in de voeten hebben wanneer je iedere lijst aan de muur bevestigd met hamer en spijker. Als je om de zoveel tijd (bijvoorbeeld ieder seizoen) de opstelling wilt veranderen, kun je de schilderijen ook op een plank neerzetten. Schilderijplanken zijn smal en kunnen eenvoudig aan de muur worden bevestigd. Ze zijn verkrijgbaar in diverse formaten, kleuren en materialen. Hoe breder de plank, hoe meer spullen je erop kwijt bent. Combineer de fotolijsten met passe-partout bijvoorbeeld met andere leuke accessoires, zoals kaarsen, planten of boeken. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere alternatieven waarmee je de muur niet hoeft te beschadigen. Zo kun je de lijsten ook heel goed op de grond of schoorsteenmantel neerzetten.